Forskning
Dagens forskning är morgondagens vård
Sveriges enda renodlade forskningsfond för psykisk hälsa
Psykiatrisk och psykologisk forskning är underfinansierad – med hjälp av din gåva stöttar vi ledande svensk forskning. Fonden för Psykisk Hälsa är Sveriges enda renodlade forskningsfond för psykisk hälsa och har funnits sedan 1993. Vi har 90-konto som kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll och vi är medlemmar i Giva Sverige. Stöd vår kamp för mer forskning!
Forskning vi stödjer
Fonden för Psykisk Hälsa stödjer psykiatrisk, psykologisk och suicidpreventiv forskning i Sverige. Vi delar ut nya stipendier varje år och har gjort det sedan 1993. Här kan du se förra årets stipendiater. Tidigare års stipendiater hittar du på vår stipendiatsida.
Stipendiater 2022/23
Alvaro Carrier Ruiz – Reglering av beroende och belöning genom synergiskt dopamin och aktivin signalering
Alvaro Carrier Ruiz är verksam på Karolinska institutet och forskar om reglering av beroende och belöning genom synergiskt dopamin och aktivin-signalering.
Kristina Aspvall – Ett föräldrainriktat digitalt preventionsprogram för barn med hög risk att utveckla tvångssyndrom
Kristina Aspvall är verksam på Karolinska institutet och forskar om ett föräldrainriktat digitalt preventionsprogram för barn med hög risk att utveckla tvångssyndrom.
Maria Bragesjö – Klinisk effekt och kostnadseffektivitet av intensiv exponeringsbaserad trauma-fokuserad behandling för PTSD: en randomiserad kontrollerad studie
Maria Bragesjö är verksam på Karolinska institutet och forskar om intensiv exponeringsbaserad trauma-fokuserad behandling för PTSD.
Maria Hedman Lagerlöf – På väg mot en effektiv behandling vid fibromyalgi: Objektiv mätning av smärtreglering hos personer som erhållit internetlevererad exponeringsbehandling
Maria Hedman-Lagerlöf är verksam på Karolinska institutet och forskar om psykologisk behandling vid fibromyalgi.
Maximilian Tufvesson Alm – LEAP2:s roll för mental hälsa och relaterade ätstörningar
Maximilian Tufvesson Alm är verksam på University College Cork och forskar om hormonet LEAP2 och mag-tarmkanalens koppling till psykisk ohälsa.
Mia Asplund – Vägledd internetförmedlad KBT för dermatillomani (DTM) – en randomiserad kontrollerad studie
Mia Asplund är verksam på Karolinska institutet och forskar om internetförmedlad KBT för dermatillomani.
Michael Ioannou – Dopamin-stabiliseraren OSU6162: Fas-II studie vid bipolär depression
Michael Ioannou är verksam på Göteborgs universitet och studerar ett dopaminstabiliserande läkemedels effekt mot bipolär sjukdom.
Sara Wallhed Finn – Läkemedelsbehandling av alkoholberoende under graviditet
Sara Wallhed Finn är verksam på Karolinska institutet och forskar om läkemedelsbehandling av alkoholberoende under graviditet.
Forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm
Elisabeth Paul – Effekterna av akut stress på kynureninmetaboliter hos individer med en historik av misshandel som barn med och utan en motståndskraft mot substansberoende
Elisabeth Paul är verksam på Linköpings universitet och forskar om substansberoende och effekterna av akut stress på kynureninmetaboliter hos individer med historik av misshandel som barn. Stipendiet var ett av fem som delades ut till forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm.
Josephine Savard – Perinatala faktorers longitudinella inverkan på moder och barns hälsa
Josephine Savard är verksam på Karolinska institutet och forskar om hur sociala, kroppsliga och psykologiska faktorer under graviditet inverkar på moderns och barnets hälsa. Stipendiet var ett av fem som delades ut till forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm.
Lisa Dinkler – Undvikande/restriktiv ätstörning (ARFID) hos barn: samsjuklighet och etiologi
Lisa Dinkler är verksam på Karolinska institutet och forskar om samsjuklighet och etiologi vid undvikande/restriktiv ätstörning (ARFID). Stipendiet var ett av fem som delades ut till forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm.
Matti Cervin – Känslobearbetning hos unga med psykiska besvär
Matti Cervin är verksam på Lunds universitet och forskar om känslobearbetning hos unga med psykiska besvär. Stipendiet var ett av fem som delades ut till forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm.
Rebecka Keijser – Potentiella riskfaktorer för psykisk ohälsa bland ungdom och vuxna med språkstörning
Rebecka Keijser är verksam på Karolinska institutet och forskar om riskfaktorer för psykisk ohälsa bland ungdom och vuxna med språkstörning. Stipendiet var ett av fem som delades ut till forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm.
Donation genom Suicide Zero särskilt riktat till forskning inom suicidprevention
Adrian Desai Boström – Epidemiologiska studier av självmordsdödlighet och svår psykisk sjukdom bland svenska ungdomar
Adrian Desai Boström är verksam på Karolinska institutet och bedriver epidemiologiska studier av självmordsdödlighet och svår psykisk sjukdom bland svenska ungdomar. Stipendiet var ett av fem som delades ut genom donation från Suicide Zero, särskilt riktat till forskning inom suicidprevention.
Alexander Kronsell – Epidemiologiska studier av elbehandling (ECT) för depression
Alexander Kronsell är verksam på Karolinska institutet och genomför epidemiologiska studier av elbehandling (ECT) för depression. Stipendiet var ett av fem som delades ut genom donation från Suicide Zero, särskilt riktat till forskning inom suicidprevention.
Camilla Olsson – Suicidtankar och suicidrisk hos personer med afasi efter strokevårdens omhändertagande
Camilla Olsson är verksam på Uppsala universitet och forskar om suicidrisk hos personer med afasi och vårdens omhändertagande. Stipendiet var ett av fem som delades ut genom donation från Suicide Zero, särskilt riktat till forskning inom suicidprevention.
Johan Bjureberg – SAFETY-projektet: Förebygga suicid genom akut behandling för barn och ungdomar
Johan Bjureberg är verksam på Karolinska institutet och forskar om förebyggande av suicid genom akut behandling för barn och ungdomar. Stipendiet var ett av fem som delades ut genom donation från Suicide Zero, särskilt riktat till forskning inom suicidprevention.
Marion Opatowski – Premenstruella störningar och risk för dödlighet
Marion Opatowski är verksam på Karolinska institutet och forskar om premenstruella störningar och risk för dödlighet. Stipendiet var ett av fem som delades ut genom donation från Suicide Zero, särskilt riktat till forskning inom suicidprevention.
Ge en gåva och rädda liv
Därför behövs mer forskning
Mikael Landen vill hitta orsakerna till bipolär sjukdom
Mikael Landen forskar inom psykiatri med ett särskilt fokus på affektiva sjukdomar och biologiska mekanismer.
Ätstörningar behöver prioriteras högre inom forskningen
Ätstörningar har länge varit ett underprioriterat område inom forskningen. Lisa Dinklers banbrytande forskning ger hopp om bättre förståelse och nya behandlingar.
Behandlingar mot ångest behöver nå fler
Forskningen på ångestsyndrom har varit framgångsrik och redan idag finns effektiva behandlingar. Genom att forska på nya sätt att tillgängliggöra dessa kan fler få hjälp, menar forskaren Christian Rück.
Det behövs bättre behandlingar och mer kunskap om schizofreni
När Åsa Konradsson Geuken var 14 år gammal insjuknande hennes bror i schizofreni och hela hennes värld rasade samman.
Är du forskare?
Sök forskningsmedel till ditt forskningsprojekt!
Så går det till
Genom att stödja forskning räddar du liv. Så här går det till när din gåva blir till forskning.
1. Ansökan
Forskare ansöker om stipendier en gång om året och kan söka medel för all forskning inom psykiatri och psykologi, men vi har även särskilda utlysningar som riktar sig inom specifika områden såsom suicidforskning och forskning på barn och ungdomars psykiska hälsa.
2. Bedömning
Bedömning av ansökningarna görs av vårt vetenskapliga råd, som består av ledande svenska psykiatriforskare. De arbetar ideellt med att utvärdera inkomna ansökningar och representerar olika psykiatriska specialistområden.
Bo Runeson
Professor
Karolinska Institutet
Ata Ghaderi
Professor
Karolinska Institutet
Johan Franck
Professor
Karolinska Institutet
Lisa Ekselius
Professor
Uppsala Universitet
Eva Serlachius
Professor
Lunds Universitet
Gerhard Andersson
Professor
Linköpings Universitet
Elisabet Jerlhag Holm
Professor
Göteborgs universitet
3. Utdelning
När rådet har utvärderat ansökningarna väljer de ut de mest lovande forskningsprojekten, så att dina pengar gör störst nytta. Medel delas maximalt ut tre gånger till samma sökande. Vid ansökan om nya anslag ska framsteg sedan tidigare ansökan specificeras.
4. Forskning
Forskningen genomförs sedan. Resultaten publiceras i vetenskapliga tidskrifter där forskarna anger att forskningen möjliggjorts av din gåva. Du kan själv söka på fondens namn i vetenskapliga databaser för att se vilka studier vi har stöttat, du kan även se stipendiaterna på vår stipendiatsida.