Forskning
Dagens forskning är morgondagens vård
Sveriges enda renodlade forskningsfond för psykisk hälsa
Psykiatrisk och psykologisk forskning är underfinansierad – med hjälp av din gåva stöttar vi ledande svensk forskning. Fonden för Psykisk Hälsa är Sveriges enda renodlade forskningsfond för psykisk hälsa och har funnits sedan 1993. Vi har 90-konto som kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll och vi är medlemmar i Giva Sverige. Stöd vår kamp för mer forskning!
Forskning vi stödjer
Fonden för Psykisk Hälsa stödjer psykiatrisk, psykologisk och suicidpreventiv forskning i Sverige. Vi delar ut nya stipendier varje år och har gjort det sedan 1993. Här kan du se förra årets stipendiater. Tidigare års stipendiater hittar du på vår stipendiatsida.
Stipendiater 2023/24
Sigrid Salomonsson – Fysisk träning i psykiatrin, implementering och
effekter på hälsa hos patienter och personal
Sigrid Salomonsson är verksam på Karolinska institutet och disputerade 2018. Hon forskar om fysisk träning i psykiatrin och vilka hälsoeffekter träningen har på patienter och personal.
Cécile Grudet – D-vitamin, psykisk ohälsa och inflammation vid covid-19 och postcovid
Cécile Grudet är verksam på Lunds universitet och disputerade 2022. Hon forskar om D-vitamin, psykisk ohälsa och inflammation vid covid-19 och postcovid.
Hanna Spangenberg – Svår ihållande ätstörning
Hanna Spangenberg är verksam på Uppsala universitet och disputerade 2023. Hon forskar om svår ihållande ätstörning.
Maurits Johansson – BioFINDER äldrepsykiatri: I gränslandet mellan
psykiatri och kognitionsmedicin
Maurits Johansson är verksam på Lunds universitet och disputerade 2022. Han forskar i projektet BioFINDER som söker efter biomarkörer i gränslandet mellan psykiatri och kognitionsmedicin.
Shengxin Liu – Mot individanpassad farmakologisk behandling hos barn och ungdomar med egentlig
depression
Shengxin Liu är verksam på Karolinska institutet och disputerade 2023. Hon forskar om individanpassad farmakologisk behandling hos barn och ungdomar med egentlig
depression.
Matilda Naesström – Deep brain stimulation vid svårt tvångssyndrom: patienternas upplevelser av behandlingen
Matilda Naesström är verksam på Umeå universitet och disputerade 2021. Hon forskar om djup hjärnstimulering (deep brain stimulation) vid svårt tvångssyndrom och patienternas upplevelser av behandlingen.
Martin Jonsjö – ”Besegra rädslan”: utvärdering av en ny exponeringsbaserad KBT-behandling för barn med blod- och injektionsfobi och samtidig injektionskrävande somatisk sjukdom
Martin Jonsjö är verksam på Karolinska institutet och disputerade 2019. Han forskar i projektet ”Besegra rädslan” som utvärderar en ny exponeringsbaserad KBT-behandling för barn med blod- och injektionsfobi och samtidig injektionskrävande somatisk sjukdom.
Frida André – Familjeinriktad behandling för problematiskt datorspelande och överdrivet skärmanvändande i en klinisk barn-och ungdomspopulation: en RCT-studie
Frida André är verksam på Lunds universitet och genomförde sin halvtidskontroll 2023. Hon forskar om en familjeinriktad behandling för problematiskt datorspelande och överdrivet skärmanvändande i en klinisk barn-och ungdomspopulation.
Forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm
Simon Jangard – Oxytocin och prosocialt beteende vid alkoholproblem: en randomiserad klinisk studie
Simon Jangard är verksam på Karolinska institutet. Han genomför en randomiserad klinisk studie om oxytocin och prosocialt beteende vid alkoholproblem. Stipendiet var ett av fem som delades ut till forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm.
Fredrik Hieronymus – Specifika effekter av farmakologiska behandligar för depression respektive ADHD hos barn och unga (SEPIDA-CA)
Fredrik Hieronymus är verksam på Göteborgs universitet och disputerade 2019. Han forskar om specifika effekter av farmakologiska behandligar för depression respektive ADHD hos barn och unga. Stipendiet var ett av fem som delades ut till forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm.
Iman Alaie – Sjukfrånvaro och arbetslöshet bland unga vuxna med tidigt debuterande depression, ångest och substansmissbruk under uppväxten: Långsiktiga uppföljningsstudier med familjebaserade designer
Iman Alaie är verksam på Karolinska institutet och disputerade 2021. Han forskar om sjukfrånvaro och arbetslöshet bland unga vuxna med tidigt debuterande depression, ångest och substansmissbruk under uppväxten, i långsiktiga uppföljningsstudier med familjebaserade designer. Stipendiet var ett av fem som delades ut till forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm.
Martina Isaksson – Allvarlig och långvarig ätstörning (SE-ED) hos ungdomar: En longitudinell studie om riskfaktorer och utvärdering av en ny behandling för dem som löper risk att utveckla SE-ED
Martina Isaksson är verksam på Uppsala universitet och disputerade 2021. Hon forskar om allvarlig och långvarig ätstörning (SE-ED) hos ungdomar, i en longitudinell studie om riskfaktorer och utvärdering av en ny behandling för dem som löper risk att utveckla SE-ED. Stipendiet var ett av fem som delades ut till forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm.
Kristen Clark – Ungdom i Sverige: Könsdysfori, sociala stressfaktorer och självmordsrisk
Kristen Clark är verksam på Uppsala universitet och disputerade 2021. Hon forskar om könsdysfori, sociala stressfaktorer och självmordsrisk. Stipendiet var ett av fem som delades ut till forskning rörande barn och ungas psykiska hälsa med särskilt stöd från Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm.
Donation genom Suicide Zero särskilt riktat till forskning inom suicidprevention
Ruyue Zhang – Vilken roll spelar klinisk presentation och genetisk risk i att förutsäga självmordsrisk hos personer med ätstörningar?
Ruyue Zhang är verksam på Karolinska institutet och disputerade 2022. Hon forskar om vilken roll klinisk presentation och genetisk risk spelar i att förutsäga självmordsrisk hos personer med ätstörningar. Stipendiet var ett av fem som delades ut genom donation från Suicide Zero, särskilt riktat till forskning inom suicidprevention.
Jenny Rickardsson – Genetik, smärtkänslighet och självskadebeteende: hur ser sambanden ut? En tvillingstudie.
Jenny Rickardsson är verksam på Karolinska institutet och disputerade 2020. Hon genomför en tvillingstudie som undersöker sambanden mellan genetik, smärtkänslighet och självskadebeteende. Stipendiet var ett av fem som delades ut genom donation från Suicide Zero, särskilt riktat till forskning inom suicidprevention.
Alicia Nevriana – Risk för psykisk ohälsa och suicid för anställda inom hälso- och sjukvården före och under covid-19-pandemin i Sverige
Alicia Nevriana är verksam på Karolinska institutet och disputerade 2022. Hon forskar om risken för psykisk ohälsa och suicid för anställda inom hälso- och sjukvården före och under covid-19-pandemin i Sverige. Stipendiet var ett av fem som delades ut genom donation från Suicide Zero, särskilt riktat till forskning inom suicidprevention.
Mattias Jonsson – Suicidalt beteende och centralstimulerande läkemedel hos personer med adhd och substansbrukssyndrom
Mattias Jonsson är verksam på Göteborgs universitet och disputerade 2023. Han studerar samband mellan suicidalt beteende och centralstimulerande läkemedel hos personer med adhd och substansbrukssyndrom. Stipendiet var ett av fem som delades ut genom donation från Suicide Zero, särskilt riktat till forskning inom suicidprevention.
Moa Pontén – Innan debut av självskadebeteende: en longitudinell kohortstudie på smärtkänslighet och andra kliniska riskfaktorer för självskadebeteende
Moa Pontén är verksam på Karolinska institutet och disputerade 2022. Hon genomför en longitudinell kohortstudie om smärtkänslighet och andra kliniska riskfaktorer för självskadebeteende. Stipendiet var ett av fem som delades ut genom donation från Suicide Zero, särskilt riktat till forskning inom suicidprevention.
Ge en gåva och rädda liv
Därför behövs mer forskning
Mikael Landen vill hitta orsakerna till bipolär sjukdom
Mikael Landen forskar inom psykiatri med ett särskilt fokus på affektiva sjukdomar och biologiska mekanismer.
Ätstörningar behöver prioriteras högre inom forskningen
Ätstörningar har länge varit ett underprioriterat område inom forskningen. Lisa Dinklers banbrytande forskning ger hopp om bättre förståelse och nya behandlingar.
Behandlingar mot ångest behöver nå fler
Forskningen på ångestsyndrom har varit framgångsrik och redan idag finns effektiva behandlingar. Genom att forska på nya sätt att tillgängliggöra dessa kan fler få hjälp, menar forskaren Christian Rück.
Det behövs bättre behandlingar och mer kunskap om schizofreni
När Åsa Konradsson Geuken var 14 år gammal insjuknande hennes bror i schizofreni och hela hennes värld rasade samman.
Är du forskare?
Sök forskningsmedel till ditt forskningsprojekt!
Så går det till
Genom att stödja forskning räddar du liv. Så här går det till när din gåva blir till forskning.
1. Ansökan
Forskare ansöker om stipendier en gång om året och kan söka medel för all forskning inom psykiatri och psykologi, men vi har även särskilda utlysningar som riktar sig inom specifika områden såsom suicidforskning och forskning på barn och ungdomars psykiska hälsa.
2. Bedömning
Bedömning av ansökningarna görs av vårt vetenskapliga råd, som består av ledande svenska psykiatriforskare. De arbetar ideellt med att utvärdera inkomna ansökningar och representerar olika psykiatriska specialistområden.
Lisa Ekselius (ordförande)
Professor
Uppsala universitet
Bo Runeson
Professor
Karolinska institutet
Ata Ghaderi
Professor
Karolinska institutet
Johan Franck
Professor
Karolinska institutet
Eva Serlachius
Professor
Lunds universitet
Gerhard Andersson
Professor
Linköpings universitet
Elisabet Jerlhag Holm
Professor
Göteborgs universitet
Lars Farde
Professor
Karolinska institutet
Sofie Westling
Docent
Lunds universitet
3. Utdelning
När rådet har utvärderat ansökningarna väljer de ut de mest lovande forskningsprojekten, så att dina pengar gör störst nytta. Medel delas maximalt ut tre gånger till samma sökande. Vid ansökan om nya anslag ska framsteg sedan tidigare ansökan specificeras.
4. Forskning
Forskningen genomförs sedan. Resultaten publiceras i vetenskapliga tidskrifter där forskarna anger att forskningen möjliggjorts av din gåva. Du kan själv söka på fondens namn i vetenskapliga databaser för att se vilka studier vi har stöttat, du kan även se stipendiaterna på vår stipendiatsida.