Yoga på Singö bidrar till mer forskning

Tidigt om sommarmorgnarna på Singö i norra Roslagen samlas yogaentusiaster på stranden för att inleda dagen med yoga. Klasserna leds av frilansjournalisten och yogaläraren Helena Eriksson Kjellgren. Förutom att skapa gemenskap och välmående för Singö-borna vill Helena bidra till välgörande ändamål. 

– För ett antal år sedan började jag leda morgonyoga 3-4 dagar i veckan på en strand vid mitt sommarställe. Vi yogar på morgonen innan badgästerna kommit. Eftersom jag vill att alla ska kunna vara med oavsett ekonomi och jag gärna vill bidra till att världen blir en lite bättre plats kom jag på detta med att samla in pengar till bra ändamål, berättar Helena. 

Morgonyogan har blivit en succé, förra året drog den in 30 000 kronor till Röda korsets arbete i krig och katastrofer. Eftersom psykisk ohälsa är ett allvarligt samhällsproblem har Helena i år valt att skänka pengarna till vår insamling för mer suicidpreventiv, psykiatrisk och psykologisk forskning. 

– Jag upplever att otroligt många människor mår väldigt dåligt och jag har sett för många människor, till och med barn, som drabbats av psykisk ohälsa och inte fått hjälp vilket några gånger fått förödande konsekvenser. Det har slitit i mitt hjärta att se detta. I år beslutade jag därför att Yoga på Singö som jag leder ska stötta Fonden för Psykisk Hälsa. Istället för att jag tar betalt för yogan sätter deltagarna in pengar, valfritt belopp, till insamlingen.

Redan igår invigdes årets yogasäsong på Singö och stämningen var på topp. Alla är välkomna, både nybörjare och erfarna, och för den som vill vara med finns mer information i Facebook-gruppen ”Yoga på Singö”.  

– Jag vill på detta sätt stötta fondens strävan att förebygga psykisk sjukdom, öka drabbades livskvalitet och rädda liv. Samtidigt tror jag också att gemenskapen och yogan i sig gör att vi som deltar hjälper varandra att må bättre genom att vara med. Jag tror att det är bra att samlas för en bra sak. Jag brukar läsa Tage Danielssons vers: ”En droppe droppad i livets älv, har ingen kraft att flyta själv. Det ställs ett krav på varenda droppe: Hjälp till att hålla de andra oppe!”

Säsongsstart igår på Singö. Foto: Helena Eriksson Kjellgren