Ski for Mental Health – ett välgörenhetslopp på skidor

Ski for Mental Health – nytt välgörenhetslopp för mer forskning om psykisk sjukdom

Lördagen den 10:e februari går första upplagan av Ski for Mental Health av stapeln i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Det är ett välgörenhetslopp på längdskidor där alla kan delta och där allt överskott går till mer suicidpreventiv, psykiatrisk och psykologisk forskning. Loppet arrangeras av Fonden för Psykisk Hälsa i samarbete med SIF Skidor och Saltsjöbadens Skidarena.

“Vi vill lyfta vikten av fysisk aktivitet för god psykisk hälsa, samtidigt som vi samlar in pengar till mer forskning om psykisk sjukdom. För även om motion är välgörande behövs också bättre behandlingar, inte minst vad gäller de svåraste sjukdomarna där lidandet är mycket stort”, säger Eva Serlachius på Fonden för Psykisk Hälsa, till vardags professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Lunds universitet.

Ski for Mental Health har tre startklasser: en för barn (5-10 år) på 1,1 kilometer, en för ungdomar (11-15 år) på 2,5 kilometer, och en vuxenklass på 5 kilometer. Barn och ungdomar åker gratis, för vuxna kostar en startplats 250 kronor. 

“Förhoppningen är att loppet blir en folkfest, en manifestation av samhällsengagemang där vi tillsammans bidrar till mer livsavgörande forskning. Genom att samlas på det här sättet vill vi också visa att vi inte accepterar stigmatiseringen av psykiska sjukdomar, som alltjämt är ett stort problem”, säger Urban Pettersson Bargo på Fonden för Psykisk Hälsa, samt grundare och VD på WeMind. 

Loppet går på Saltjöbadens Skidarena, belägen på Saltsjöbadens Golfklubb. Barnklassen startar vid 14.00, ungdomsklassen vid 14.15 och vuxenklassen 14.30. Banan är en av landets främsta och vann Stora skidspårspriset 2023. Sträckningen är lätt kuperad med ett par lättare stigningar. Banan passar väl för mindre vana åkare.

För mer info om loppet, besök fondenpsykiskhalsa.se/ski-for-mental-health/


Kontakt och frågor:

Urban Pettersson Bargo: 070 – 855 34 20

Eva Serlachius: 070 – 715 52 32

Bilder:

Klicka på bilderna för högupplöst version.

Logotyp Ski for Mental Health:

Urban Pettersson Bargo

Eva Serlachius (foto: Ulf Sirborn)