Ritt samlade in pengar till mer forskning

Med hjälp av stallägare, markägare och bönder blev idén om en ritt för att uppmärksamma problemet med psykisk ohälsa verklighet. Ritten i Sevedstorp i Småland blev en succé och samlade in 1700 kronor till mer forskning.‍

Idén om en välgörenhetsritt kom från Erika Lindahl, som tidigare själv har drabbats av psykisk ohälsa och som ofta stöter på det i arbetet på Vimmerby kommun. I lördags blev hennes idé verklighet när ritten gick av stapeln i Sevedstorp.  

– Det finns redan gång- och löplopp för att samla in pengar till forskning, så jag ville göra något annorlunda. Jag har haft otroligt bra stöttning med evenemanget från stallägaren, markägarna och våra bönder. Min sambo gjorde skyltar så att vi skulle hitta längs sträckan och min pappa tryckte diplom på sitt företag så att deltagarna fick ett minne av dagen. Emmelie Wallmark ifrån Vimmerby fotoklubb ställde upp och tog fina bilder på hästar och deltagare. En kollega bakade en kaka som vi fikade på. Det blev verkligen som jag hade hoppats, evenemanget blev även större än vad jag trott.

Totalt var det tre ekipage som red på hemmaplan och lika många som red på distans, samt tre som promenerade istället. Tillsammans samlade man in hela 1700 kronor till Fonden för Psykisk Hälsas forskningsinsamling.  

– Det var en sträcka på nio kilometer som deltagarna red, både i skog och på landsväg. Deltagarna swishade hundra kronor var och red sträckan. Jag red före de andra på min häst Felicia, så att jag kunde ta emot deltagarna då de kom i mål. Vid målgång fikade vi och pratade. Jag hade hjälp av min bonusdotter, Freja, som delade ut rosetter till hästarna vid målgång, berättar Erika.

Utöver de som deltog fanns ett stort intresse från andra ekipage som inte kunde delta den här gången. Erika har därför redan tankar på att upprepa succén.

– Jag har fått positiv respons och intresserade av ännu en ritt, det kan bli en redan i höst, berättar Erika.

 Foto: Emmelie Wallmark

Hästarna fick varsin lila rosett som matchar fondens logga.

Freja och Erika gör Felicia klar.

Viktoria Linnéa Ed och Nathalie Larsson på väg till mål.