Allysee – Axel Haglund och Viktor Olsson bidrar till mer forskning om psykisk ohälsa

Allysee bidrar till mer forskning om psykisk ohälsa

Vännerna Axel och Viktor drömde om att starta ett klädmärke där glädje, motion och minskad stigmatisering av psykisk ohälsa skulle gå hand i hand. Nu har drömmen blivit verklighet, och deras nya klädmärke Allysee skänker en del av överskottet till mer forskning via Fonden för Psykisk Hälsa.

Till vardags arbetar de båda vännerna Axel Haglund och Viktor Olsson i reklambranschen, Axel som projektledare inom event och Viktor som fotograf och filmare. De delar även ett passionerat intresse för idrott och motion, där de tränar tillsammans och umgås med elitidrottare och fritidsmotionärer.

Reklambranschen och idrottsvärlden förenas i en prestationskultur som ibland gränsar till det osunda, berättar de, men förklarar att allt fler har insett att prestation kräver att man mår bra psykiskt. Den perfekta yta som somliga förmedlar är inte realistisk och riskerar att få både andra och en själv att må sämre. Ur den insikten föddes idén om ett klädmärke som uppmuntrar till rörelseglädje, utan prestationskrav.

– På varsitt håll har vi båda drömt om att skapa ett klädmärke. När vi lyfte detta första gången med varandra, att vi hade haft den här drömmen, kände man att det låg någonting i luften i stilen med: ”vi kör bara”. Vi var fast beslutna att inte skapa ett vanligt brand, vi ville betyda något och sprida ett budskap. Vi började prata om vad vi har för samhällsproblem idag och vad det är som gör att folk mår dåligt, inte kan ha en normal vardag eller njuta av det liv som vi bara får leva en gång. Diskussionerna slutade alltid i att psykisk ohälsa är ett stort problem och att det är ett ämne som är lite tabubelagt, berättar Axel och Viktor.

Vi började prata om vad vi har för samhällsproblem idag och vad det är som gör att folk mår dåligt, inte kan ha en normal vardag eller njuta av det liv som vi bara får leva en gång. Diskussionerna slutade alltid i att psykisk ohälsa är ett stort problem och att det är ett ämne som är lite tabubelagt.

När de väl formulerat en gemensam vision gick ord snabbt till handling. Träningscommunityn blev genast engagerad och pushade vännerna att fullfölja sin dröm.

De reaktioner vi fått från andra inom träningsvärlden är väldigt positiva. Reaktionerna från alla håll har varit positiva, alla vi har pratat med känner själva igen sig, eller har någon i sin närhet som har eller har haft problem med psykisk ohälsa. Vi har fått känslan av att fler vill stå bakom detta, att just våga öppna upp.

Vilka värden vill ni förmedla med Allysee?  

­– Vi vill hjälpa till att öppna upp om ämnet psykisk ohälsa: att våga prata om det, be om hjälp och visa sig sårbar. Att vara sårbar är inte töntigt, att våga vara sårbar inför andra är snarare det coolaste som finns. Vi tror också att fysisk rörelse gör att man mår mycket bättre. Det betyder absolut inte att man ska lyfta tyngst eller springa snabbast, utan att man ska röra på kroppen, för det mår vi bra av. Att ta hand om kroppen med kost, sömn och träning kommer hjälpa dig på vägen mot ett bättre mående.

Att vara sårbar är inte töntigt, att våga vara sårbar inför andra är snarare det coolaste som finns.

Förutom att låta klädmärket förmedla en sundare syn på motion och träning, vill Axel och Viktor bidra till en ljusare framtid. De berättar att de snabbt insåg att de är experter på att skapa medvetenhet, men inte på psykisk ohälsa. Genom att skänka en del av överskottet till Fonden för Psykisk Hälsas insamling, vill de ge forskare chansen att utveckla mer kunskap och bättre behandlingar för kommande generationer.

Nu släpper ni er första kollektion, kan ni beskriva kläderna och var man kan köpa dem? 

– Vi släpper vår första kollektion fredagen den 31 maj. Vår affärsmodell när det kommer till kläderna är att vi släpper ett plagg i taget, och när det plagget är slutsålt kommer det aldrig att komma tillbaka igen. Man får vara snabb på köpknappen för att få sitt exemplar. Vårt första släpp är en oversize-tröja med texten ”All I see is success” fram och ett Meduza-huvud bak. Tröjan går lika bra att träna i som att ha en vanlig dag på jobbet. Kläderna köper man via vår hemsida allysee.se. Har man några frågor eller undrar något om kläderna kan man kontakta oss på vår Instagram allysee.se eller på vår mejlladress info@allysee.se.