Suicidpreventiv forskning – så vill vi hjälpa till att minska självmorden

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga personer[1] och ett av vår tids stora samhällsproblem. Vi samlar in pengar till suicidpreventiv forskning och delar varje år ut särskilda stipendium till suicidforskning i samarbete med Suicide Zero.

I Sverige lever hundratusentals människor med allvarliga tankar på att ta sitt liv och cirka 1500 människor dör på grund av självmord varje år. Det vill vi ändra på och mer forskning på området behövs! Självmord är en hjärtefråga för oss på Fonden för Psykisk Hälsa. Vi vill minska stigma och finansiera mer forskning inom det suicidpreventiva området. För att bekämpa tabut och minnas alla människor som dött i självmord uppmärksammar vi varje år World Suicide Prevention Day.

Tillsammans med Suicide Zero har vi under senaste åren delat ut särskilda forskningsanslag som specifikt riktar sig till suicidprevention. Det gör vi även i år och med er hjälp hoppas vi kunna dela ut ännu större anslag för att hitta bättre förebyggande och behandlande metoder för att både förebygga självmordsförsök och självmord. Läs gärna mer om våra stipendiater och se vad dina pengar går till.

Stöd suicidpreventiv forskning genom att ge en gåva till Fonden för Psykisk Hälsa. Du kan ge en gåva direkt på vår hemsida eller varför inte starta en egen insamling på Facebook? Hjälp oss att bidra till en bättre psykisk hälsa för alla!

Så här kan du få hjälp 

Om du har självmordstankar är det viktigt att söka hjälp. Vård finns öppet dygnet runt på psykiatriska akutmottagningar runt om ilandet och om du mår för dåligt för att själv ta dig dit kan du ringa 112. 

Om du är orolig för en närstående så kan du fråga och försöka göra vad du kan för att lyssna och hjälpa personen till vård. Som närstående kan du också alltid kontakta vård för hjälp med vidare hänvisning om du inte vet vad du ska göra. Vid akut oro kan du ringa 112.

Källor: 

[1] https://www.suicidezero.se/barn-och-unga hämtad 21 november -23.