Johannas blommor ger mer forskning på psykisk sjukdom

Varje helg säljer Johanna Wallin egenodlade blommor utanför ett kafé i Trollhättan. Pengarna skänker hon till Fonden för Psykisk Hälsas insamling till suicidpreventiv, psykiatrisk och psykologisk forskning.
        – Jag kunde inte drömma om att insamlingen skulle bli så lyckad som den har blivit, men det är verkligen ett område som berör många.

Under en tuff period sökte sig skräddaren och yrkesläraren Johanna Wallin till sin trädgård för att hämta energi. Bland dahlior och tulpaner kunde hon skingra tankarna en stund. Odlingen gav henne också en idé om att stötta forskningen med hjälp av de vackra blommorna.

Genom att sälja dahliabuketter och tulpaner från den egna trädgården, samlar hon nu för andra året i rad in pengar till Fonden för Psykisk Hälsa.

­– Om fler människor får hjälp och stöd i ett tidigt skede kan nog många psykiska tillstånd och sjukdomar behandlas innan de har tagit över individen. Psykiska sjukdomar är vår tids stora folksjukdomar och jag tror att många någon gång bär på tvivel. Mycket ligger också i hur olika generationer hanterar sitt mående och vad man berättar för andra. Det är viktigt att vi informerar vuxna, barn och ungdomar om att det är okej att må dåligt och att det finns hjälp att få, berättar Johanna.

Det var genom sitt engagemang i Ladies Circle Sverige som Johanna började intressera sig för forskning på psykiska sjukdomar. Organisationen hade ett tvåårigt nationellt välgörenhetsprojekt till förmån för Fonden för Psykisk Hälsa.

– Det var en självklarhet för mig att bidra utifrån bästa förmåga. Idén med dahliorna kom i samband med att vi anlade en ny trädgård och fick upp ögonen för dessa vackra blommor. Ju mer man plockar desto mer blommar de. Eftersom blommorna gav mig mycket glädje och energi ville jag dela med mig av möjligheten så fler fick uppleva samma känsla. I våras testade jag att sälja tulpaner på lök vilket också gav ett litet bidrag till forskningen, säger hon.

Blommorna säljer hon varje helg utanför Kråkestans Kakeria, ett populärt kafé i Trollhättan som drivs av konditorn Malin Iveström och hennes syster Maria Johansson. Med hjälp av systrarna har Johannas blomförsäljning blivit en succé.

– Jag kunde inte drömma om att insamlingen skulle bli så lyckad som den har blivit, men det är verkligen ett område som berör många. Förra året fick jag in 10290 kronor och i år är insamlingen redan uppe i drygt 6000 kronor.

”Jag kunde inte drömma om att insamlingen skulle bli så lyckad som den har blivit, men det är verkligen ett område som berör många.”

Forskning på psykiska sjukdomar får avsevärt mindre pengar av både privata och offentliga givare, jämfört med kroppssjukdomar. Vad tror du att det beror på?

– Jag tror inte att man har belyst problemen tillräckligt och gjort det legitimt att faktiskt må dåligt någon gång i livet. Den stress och påfrestning som dagens samhälle utsätter oss för, med prestige till höger och vänster för gammal som ung, är något som vi inte har haft i vårt samhälle tidigare. Psykisk sjukdom är inget man pratar om. Det måste vi ändra på. Det arbete ni i fonden gör är viktigt och borde få skattemedel för att stötta forskningen.

Johanna har på egen hand startat en insamling på fondens Facebook-sida, dit hon skänker pengarna från försäljningen. För godkända ideella föreningar tar Facebook hand om inbetalningen och står för alla transaktionsavgifter, så att varenda krona går till ändamålet.

Sedan funktionen lanserades för ett par år sedan har Facebook-insamlingar till ideella föreningar exploderat. För fondens del har insamlingarna i år ökat med hela 51 procent, inte minst födelsedagsinsamlingar och minnesinsamlingar när en anhörig dött i självmord.

Var det lätt eller svårt att skapa en insamling på vår Facebook-sida tycker du?

– Det var enkelt att skapa och dela insamlingen. Det är viktigt att belysa att alla donerade pengar i insamlingen går till Fonden för Psykisk Hälsa. Jag hoppas verkligen att fler ser hur enkelt det är att bidra. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och det är precis som er slogan säger: alla känner någon! Jag hoppas att jag kan inspirera fler att göra något liknande för fonden, det har bara varit glädje – och tänk vad mycket vi kan samla in tillsammans!

”Det var enkelt att skapa och dela insamlingen. Det är viktigt att belysa att alla donerade pengar i insamlingen går till Fonden för Psykisk Hälsa. Jag hoppas verkligen att fler ser hur enkelt det är att bidra.”

Alla som vill kan skapa en egen Facebook-insamling till förmån för suicidpreventiv, psykiatrisk och psykologisk forskning. Pengarna går oavkortat till fonden och vi har självklart 90-konto för givarens trygghet.

Följ Johanna på Instagram och se fler vackra bilder på hennes blommor.